Seizmolozi iz Srpske potvrdili: Zemljotres u regionu Vlašića jačine 3,9 po Rihteru

Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske lociran je zemljotres u 8 časova i 49 minuta, sa magnitudom 3.9 Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od 5-6 stepena Merkalijeve skale, sa epicentrom oko 20 km sjeveroistočno od Travnika u regionu Vlašića, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.
Navoda da zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti.
Načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Snježana Maričić Amulić za BL portal navodi da treba biti  oprezan prilikom davanja informacija o jačini zemljotresa, jer internet aplikacije i sajtovi računaju podrhtavanje tla automatski, dok seizomologija to radi maneulno, što je mnogo tačnije.
Ranije je Federalni hidrometeorološki zavoda saopštio da je zemljotres magnitude 4,4 stepena po Rihteru registrovan jutros na području Željeznog Polja u opštini Žepče.
Iz Seizmološke službe Republike Hrvatske naveli su da su njihovi seizmografi zabilježili prilično jak potres s epicentrom 20 km sjeverozapadno od Zenice.
“Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V stupnja EMS ljestvice”, saopštavaju iz Seizmološke službe Hrvatske.

Ostavite komentar: