SDS želi da zadrži mjesto direktora SIPA-e još četiri godine

Perica Stanić mogao bi i naredne četiri godine da bude direktor SIPA-a. Nakon odluke o raspisivanju konkursa mnogi pitaju da li bi trebalo da se ide u proceduru jer je Savjet ministara, koji donosi konačnu odluku na prijedlog ministra bezbjednosti, u tehničkom mandatu.

Oni koji su odluku donijeli kažu da nemaju veze s tim što vlast nije formirana i što izborni gubitnici hoće da postave svoje kadrove. Po zakonu, poručuju, konkurs mora da bude raspisan tri mjeseca prije isteka mandata.

“Ne zavisnom odboru je da provede proceduru i obavi intervju sa kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog konkursa i da obavi proceduru. On je dostavlja ministru bezbjednosti, listu najviše do pet uspješnih kandidata, dostaviće ministru bezbjednosti BiH koji dalje sa liste uspješnih kandidata predlaže jednog od pet kandidata prema Savjetu ministara. Šta će dalje uslijediti zaista nije na nama,” kaže Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, navodi ATV portal.

Lider SNSD-a kaže da mu je odavno jasno zašto je formiranje BH vlasti na čekanju. Najbolji pokazatelji blokade su predstojeći konkursi sa kojim se žele reimenovati ljudi koji su dobro služili sarajevskoj politici. MAP je, kaže Dodik, samo bila kamuflaža.

“Raspisuju se konkursi i zadržavaju se isti ljudi. Mislim da je ključno pitanje kada se zadrži direktor OBA-e da oni smatraju da je to pitanje riješeno i da se može birati Savjet ministara, ali je činjenica da to ostaje isti sastav kakav je i ranije bio,” rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izvori ATV-a tvrde da je i ovo dio dobro uigrane taktike SDS-a i SDA. U to je uvjeren i bivši direktor SIPA-e.

“Ovo je još jedan dokaza kako postojeća izvršna vlast na nivou BiH praktično želi da zacementira odnose njihovih kadrova i da stalno upravlja daljinskim upravljačem. Imena su već na stolu, imena su usaglašena sa jednim brojem kadrova u SDS-u, odnosno u SDA-u,” rekao je Sredoje Nović, bivši direktor SIPA-e.

Perica Stanić danas nije odgovarao na pozive. Mediji spekulišu da će se ponovo prijaviti na konkurs. Mandat mu ističe petog novembra.

Ostavite komentar: