SDS: Neutemeljena i skandalozno nepravedna presuda

Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom i skandalozno nepravednom, saopštila je ova stranka.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kada je Haški tribunal u pitanju, stav Srpske demokratske stranke ostaje nepromijenjen:

On je prevashodno politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Јugoslavije, a suštinski – nastavak satanizacije srpskog naroda.

Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Јugoslaviji.

Tendencija da se presuda Radovanu Karadžiću politički zloupotrijebi kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj, neće umanjiti ustavnu i političku poziciju Republike Srpske, garantovanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti doprinijeti pomirenju naroda u BiH.

Haški tribunal nepravednim i unaprijed skrojenim presudama omogućava nakaradno tumačenje istorije za buduće generacije i otvara prostor za trajne nesuglasice i potencijalne sukobe.

Politički motivisane presude neće umanjiti tragediju koja je zadesila sve narode BiH zahvaćene ratnim sukobom, niti će umanjiti bol za nevinim žrtvama.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: