SDA prozvala OHR: Saučesnici u udaru na ustavnopravni poredak BiH

U SDA smatraju da su posljednje odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum, a optužili su Kancelariju visokog predstavnika (OHR) za saučesništvo.

Njihova reakcija je uslijedila nakon što je NSRS juče donijela odluku da ne objavljuje zakone i propise koje donosi visoki predstavnik. Osim toga, usvojeni su zaključci kojima RS dovodi u pitanje Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U SDA izostanak reakcije Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, na ove zaključke smatraju saučesništvom.

“Izostankom konkretne reakcije na neustavne odluke NSRS, visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma postaju saučesnici u udaru na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, direktnom rušenju ovog sporazuma i podrivanju stabilnosti”, poručili su iz SDA.

Izmjenama Zakona o objavljivanju zakona o drugih propisa RS, kojima se ukida obaveza objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik, i zaključci koji se odnose na Ustavni sud Bosne i Hercegovine predstavljaju, kako su ocijenili, direktni i do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti RS na Dejtonski mirovni sporazum.

“Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju obavezu da spriječe donošenje odluka koje su u suprotnosti sa odredbama sporazuma te da sankcionišu odgovorne za njegovo kršenje”, napomenuli su.

Kako su saopštili iz SDA, blagim reakcijama u obliku saopštenja za javnost ili čak šutnjom kojoj svjedočimo nakon posljednje sjednice NSRS, visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma ne samo da ne ispunjavaju svoje obaveze, već postaju saučesnici u kršenju međunarodnog sporazuma, što može dovesti do dramatične destabilizacije situacije u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ostavite komentar: