SDA povodom tačaka na sjednici NSRS-a: Ovo je najgrublji nasrtaj na Dejton do sada

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je konferenciju za medije povodom tačaka dnevnog reda koje se nalaze na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, rekao je da je današnja sjednica NSRS-a s tačkama dnevnog reda koje se tiču zakona o entitetskom VSTV-u i o nepokretnoj imovini, do sada najgrublji nasrtaj na Dejtonski sporazum.

“Očkujemo da visoki predstavnik s riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom smjeru, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, sankcioniše one koji rade na kršenju Dejtona”, rekao je Osmanović.

Dodao je da je Klub SDA dosad uradio ono što je po Ustavu njegova nadležnost. Zatražili su ocjenu ustavnosti do sada donesenih zakona i određenih odluka i očekuju da se Ustavni sud o tome očituje, prenosi Klix.

Podsjetio je da su vlasti Republike Srpske, odnosno 12 poslanika iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2008. pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH o donošenju zakona o VSTV-u BiH.

“Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 2009. potvrdio da je zakon o VSTV-u BiH usaglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet, jer za to ne postoji ustavni osnov, a to je jasno naznačeno i u odluci Ustavnog suda. Ako imaju zamjerke na zakon, to se treba pokrenuti u Parlamentu BiH i da se tu otvore rasprave”, naglasio je.

Zaključio je da, ako ovdje izostane reakcija međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, onda ulazimo u anarhiju.

Ostavite komentar: