SDA: Oštra osuda prizivanja Herceg-Bosne

Gradski odbor SDA Mostar saopštio je danas da će se oštro suprotstaviti trećem entitetu ili Herceg-Bosni i da najoštrije osuđuje “prizivanje Herceg-Bosne od zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora”.

Gradski odbor SDA Mostar osudio je otvoreno veličanje, kako su naveli, neke nove takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosne, “ugašenog i neslavno okončanog političkog projekta koji je svoj epilog u vidu osuđujuće presude dobio i pred Haškim sudom”.

– Stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haškim tribunalom i suverene, međunarodno priznate BiH, jednostavno je činjenično netačno i politički promašeno i moguće je jedino u glavama onih koji još misle da takav propali i međunarodno osuđeni projekat treba ponovo oživjeti – saopšteno je iz Gradskog odbora SDA Mostar.

U saopštenju se navodi da je posebno zabrinjavajuće to što je sa skupa Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru poručeno da je “takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna nekakav putokaz kojim bi se, kako tvrde zagovornici ove retrogradne ideje, trebale kretati ambicije političkih avanturista koji očigledno nisu ništa naučili iz novije prošlosti”.

– Svima koji sanjaju neku novu Herceg-Bosnu, bilo u vidu takozvanog trećeg entiteta ili nekakve `federalne jedinice`, želimo poručiti da ćemo se oštro suprotstaviti takvim pokušajima, jer su Bošnjaci i drugi građani Mostara na vlastitoj koži osjetili šta znači realizacija ideje Herceg-Bosne u smislu poštivanja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava – kažu u mostarskom SDA.

Iz mostarskog SDA poručuju da Mostar ima budućnost samo kao zajedničko mjesto življenja građana svih konstitutivnih naroda i ostalih i uz uvažavanje međunarodnih demokratskih principa.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je sinoć na obilježavanju godišnjice Hrvatske republike Herceg-Bosne u Mostaru da je Herceg-Bosna putokaz u kojem smjeru bi se trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: