SDA o postupcima HDZ-a: Blokiranje izbora je krivično djelo

Pokušaj HDZ-a da preko kadrova u Vijeću ministara BiH spriječi održavanje Opštih izbora u oktobru ove godine kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se produbljuje kriza i destabilizacija u Bosni i Hercegovini, kazali su danas iz SDA.

“HDZ je u Federaciji BiH blokirao implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine. Ne smije se dopustiti da sada blokiraju i samo održavanje izbora 2022. godine”, ističu iz stranke.

Smatraju da je donošenje odluke o finansiranju izbora zakonska obaveza, i ukoliko kadrovi HDZ-a predvođeni ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom ne ispoštuju rok koji ističe danas, od pravosudnih institucija BiH traže da poduzmu korake iz svoje nadležnosti, prenosi Avaz.

“Odlučnu reakciju, u okviru mandata koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, očekujemo i od Visokog predstavnika” kazali su iz SDA.

Ističu da sredstva za izbore moraju biti osigurana, a da bilo čiji stranački interesi ne mogu biti razlog da se građanima uskrati osnovno demokratsko pravo garantovano Ustavom.

Ostavite komentar: