SDA nezadovoljna izjavom ambasadora PIK-a

30.01.2019. | 12:34

Stranka demokratske akcije smatra da je u jučerašnjoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira, nakon vanredne sjednice, ostvaren određen napredak u razumijevanju stanja u BiH, ali da PIK ponovo nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da preduzme konkretne mjere, na koje ih obavezuje njihov mandat.

– Ovakav odnos PIK, koji traje već deceniju, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici “triju strana” – omogućio je očuvanje sistematske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u bh. enitetu RS. Krajnje je nedopustivo stanje aparthejda koje su uspostavile vlasti entiteta RS i diskriminišući odnos koji imaju prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda. Nedopustivo i neodgovorno je što međunarodna zajednica uporno toleriše postojanje sistema koji je utemeljen na kršenju Ustava i ideji etničke superiornosti, tako da je većinskom srpskom narodu osiguran privilegovan status, a svima drugima su uskraćena osnovna prava i izloženi su diskriminaciji i poniženju. Pasivnost i neodlučnost OHR i PIK nažalost otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima, koje mogu odvesti Bosnu i Hercegovinu ali i cijeli region u stanje krize i neizvjesnosti – saopštila je SDA.

Pozivaju OHR i PIK da se “pokrenu i na vrijeme ispune obaveze iz mandata koji im je povjeren” te da spriječe “diskriminaciju i zaustave nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira”.

Podsjećamo, nakon što je SDA najavila da će pred Ustavnim sudom BiH tražiti preispitivanje naziva Republika Srpska, Rusija je sazvala sjednicu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK). Međutim, Rusija se nije složila sa zajedničkom izjavom PIK, jer se ona, osim inicijatovom SDA, bavi i deklaracijom HNS, kao i prijetnjama iz Banjaluke da će odlučiti o statusu Republike Srpske pokuša li SDA da joj ospori ime.

 

Izvor:(SrpskaInfo)