SBB oštro osuđuje Dodikove izjave

12.05.2019. | 18:29

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) današnji poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da sljedeće godine, umjesto svojih, obuku uniforme  Vojske RS smatra nedvosmislenim političkim udarom na Oružane snage BiH kao ključni garant mira u Bosni i Hercegovini.

Oživljavanje ratnih simbola oživljava i sjećanje na stradanja, podstiče strah i reakciju drugih strana, narušava mir i sigurnost u zemlji te izgrađeno povjerenje među narodima, pa se s pravom pitamo za čiji interes ovaj i slični istupi nosilaca najviših funkcija u državi pokušavaju rušiti ono što je izgrađeno?!

Svjestan da su upravo Oružane snage BiH uspješna integrativna snaga države Bosne i Hercegovine, da su uspješan primjer reforme i međusobne saradnje, čak i učešća u međunarodnim mirovnim misijama, Milorad Dodik sumanutim i krajnje opasnim pozivom stvari pokušava vratiti u ratno doba. Umjesto modernizacije Oružanih snaga, poboljšanja tehničkih i drugih kapaciteta, te standarda vojnika i drugih uposlenih u sektoru odbrane, ovakvi neodgovorni istupi unose poseban nemir i dodatno usložnjavaju sigurnosnu i političku situaciju u zemlji.

Budućnost Oružanih snaga BiH zasigurno nije u rasparčavanju i vraćanju na ratne simbole, staze i ciljeve, već u osnaživanju, modernizaciji i integraciji u NATO savez, što je zakonska obaveza i članova Predsjedništva BiH, navodi se u saopštenju Pres-centra SBB-a.

 

Izvor:(Avaz.ba)