Savjeta ministara BiH nema prije februara

04.01.2019. | 09:46

Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije februara, jer je neizvjesno da li će u ovom mjesecu doći do konstituisanja Komisije za izbor i njegovo imenovanje, koja bi trebalo da razmatra i prijedlog za mandatara, a koji bi trebalo Predsjedništvo BiH da uputi u parlament BiH.

Podsjećamo, već odranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina da sastavi Vijeće ministara i bude predsjedavajući. Takođe, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituisan Predstavnički dom BiH da uputi ime mandatara davno je istekao. Pored toga, pred kraj stare godine pomenuta komisija nije dobila rukovodstvo jer predloženi Staša Košarac (SNSD) za predsjedavajućeg i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica Komisije je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Da li će ona biti održana kako je dogovoreno, još nema potvrde. Marin Vukoja, sekretar Predstavničkog doma BiH, kazao je juče “Nezavisnim” da bi trebalo da sjednicu zakaže u toku ovog mjeseca, ali da bi o tome trebalo da se dogovore članovi Komisije.

“Čim oni postignu okvirni dogovor, sjednica će biti zakazana”, kazao je Vukoja.

Košarac vjeruje da će uskoro biti zakazana konstituirajuća sjednica ove komisije, te da će se SNSD i DNS odazvati pozivu čim budu obaviješteni.

“Kazali smo već da oni koji pripadaju opozicionom dijelu u RS, ali i iz FBiH, neka predlože druga rješenja za predsjedavajućeg i dva zamjenika, pa ćemo vidjeti hoćemo li to podržati”, kaže Košarac.

Genjac ističe za “Nezavisne” da ne zna, niti ima bilo kakvu informaciju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica Komisije, ali vjeruje da to neće biti do iza božićnih praznika.

“Sjednica Predstavničkog doma BiH je 17. januara, pa vidjećemo”, kaže Genjac.

Kožul je ranije potvrdio da je rad ovog tijela opstruiran i blokiran i da ne zna kako će ovo biti riješeno.

Dženan Đonlagić (DF), član Komisije, kazao je za “Nezavisne” da u toku ovog mjeseca očekuje da bude ponovo zakazana sjednica kako bi bili izabrani predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća. Ne vjeruje da će ovaj dom potvrditi mandatara do februara.

“Teško da će se to desiti do proljeća”, kaže Đonlagić.

Njegov kolega iz Komisije Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da ne zna hoće li i kada biti sjednice na kojoj bi se konstituisala Komisija, te da to treba pitati one koji su predloženi u rukovodstvo.

“Sjednica bi morala biti zakazana nakon praznika”, tvrdi Magazinović.

 

Izvor:(Nezavisne novine)