Savjet ministara utvrdio Nacrt budžeta BiH za 2021: Za borbu protiv korone 21,6 miliona KM

Savjet ministara jednoglasno je utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Budžetom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane virusom korona, a Savjet ministara će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Plate zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine. Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u Nacrtu budžeta za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri odsto, odnosno 67.452.574 KM. Na sjednici je utvrđen prijedlog za zaključivanje ugovora o grantu 13.775.280 evra sa aneksima od jedan do sedam između EU, koju zastupa Evropska komisija, i Savjeta ministara, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava od EU za BiH za sprovođenje akcija pod nazivom “EU za zdravlje – doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv kovida 19”. Period sprovođenja je 18 mjeseci. Do 85 odsto ovih sredstava koristiće se isključivo za nabavku lijekova – vakcina protiv kovida 19 od zemalja članica EU, a preostalih 15 odsto za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja aprila prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH. Ranije je Ministarstvo civilnih poslova određeno kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv kovida 19, zaraznog oboljenja u okviru “EU za zdravlje” mehanizma, a ministar civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Savjet ministara će uputiti obavijest Ambasadi Kine u BiH kojom BiH potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza “Sinofarm” vakcina protiv kovida 19, čime je prihvaćena jučerašnja diplomatska nota Ambasade Kine u Sarajevu.

Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da Ambasadi Kine u BiH, bez odlaganja, uputi zvaničan zahtjev BiH za ponuđenu donaciju od 50.000 doza “Sinofarm” vakcina, nakon čega će se sprovesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH. Ministarstvo civilnih poslova će biti nadležno za sprovođenje ove donacije.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog za zaključenje amandmana na ugovor o nabavci vakcina između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine /GAVI/, s ciljem ubrzanja isporuke vakcina za BiH, uz korekciju na sjednici. Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračuna GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku vakcina.

Riječ je o tehničkim pitanja koja neće prouzrokovati potrebu za izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH, jer je novac ranije uplaćen.

Ostavite komentar: