Savjet ministara usvojio odluku o 4G mreži

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojio odluku o uvođenju 4G mreže. Na konferenciji za medije rečeno je da će naša zemlja u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina, a da će 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno za godinu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je usaglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Kako kaže, budžet institucija BiH primiće po ovom osnovu 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje.

Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u našoj zemlji spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.

“BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina”, kazao je Kovač. On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu “pokriti” 60 posto naseljene teritorije te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije.

Zvizdić je rekao da je od Konkurencijskog vijeća BiH već zatražena informacija o stanju u ovoj oblasti kako bi se eventualno spriječio monopol.

Državna izvršna vlast na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana.

Zvizdić je kazao da su telekom operateri u konačnici pristali da se sporazum o smanjenju cijena rominga implementira od 1. jula 2019. godine te da je prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana upućen Predsjedništvu BiH.

“Potpisnik sporazuma u ime BiH biće zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH na digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila 2019. godine”, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, cijene roaminga biće smanjene u prvoj fazi za 80 posto, dok će 2021. one u potpunosti biti ukinute na Zapadnom Balkanu. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da će se nakon toga pristupiti regulisanju rominga sa zemljama Evropske unije.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: