Savčić kategoričan: NATO agresija je bila dio zajedničke neprijateljske akcije protiv Srba

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je večeras na Palama da je NATO agresija koja je izvršena bombardovanjem srpskih položaja i Republike Srpske u septembru 1995. godine bila dio zajedničke neprijateljske akcije protiv srpskog naroda.

To je bila jedna od najtežih situacija u kojoj se našla Vojska Republike Srpske od početka rata, koji su protiv nas vodile udružene muslimanske snage i gardijske brigade hrvatske vojske, potpomognute NATO avijacijom”, rekao je Savčić novinarima uoči okruglog stola o temi “NATO bombardovanje Republike Srpske”. Prema njegovoj ocjeni, ta bezočna akcija NATO je prema srpskom narodu bila neprijateljski akt i Srbi to nikada ne smiju da zaborave.

“Oni su nam tada pokidali nervni sistem, a to su komandovanje i veze, ali smo i u tim uslovima uspjeli da se odbranimo”, istakao je Savčić.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić smatra da NATO bombardovanje ima dvije dimenzije – prva je da je taj besramni čin izvršen kada su NATO i SAD bile na vrhuncu vojno-političke moći, što se tada nije moglo reći i za Rusiju. Prema njegovim riječima, druga dimenzija se odnosi da je time NATO na spoljnopolitičkom planu označio i svoju današnju ulogu na ovim prostorima. Perišić je naglasio da je Rusija iz dana u dan snažniji međunarodni faktor, što značajno doprinosi i unutrašnjem jedinstvu srpskog korpusa u regionu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je večerašnji okrugli sto održan povodom 9. septembra – Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske.

“Daj Bože da se taj stravični zločin nikada ne ponovi, ali i ne zaboravi!”, poručuje Jugović. On je izrazio nadu da će srpski narod vječno živjeti u miru, a da će Republika Srpska opstati uprkos svim nedaćama koje su je pratile i koje joj prijete, a na radost njenim mladim pokoljenjima.

U zločinačkom NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila. Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da “ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan. Tadašnji komandant Unprofora general Majkl Rouz izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena.

Ruski pukovnik, komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi “nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad”.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar. Taj datum odabran je kao znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Srne.

Ostavite komentar: