Savčić: Još je daleko organizovanje zajedničkih komemoracija u BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je još daleko organizovanje zajedničkih komemoracija u BiH, ne zato što to Srbi ne žele, već zato što ne mogu prihvatiti lažne optužbe da su agresori na rođenoj zemlji, zločinci i zlikovci.

“Kako da pravimo zajedničku komemoraciju kada nam ne daju da dođemo u Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu da odamo poštu našim poginulim sunarodnicima? Kako da pravimo zajedničku komemoraciju kada nam ne daju dođemo na Brčansku maltu u Tuzli? Kako da pravimo zajedničku komemoraciju kada na svakom mjestu gdje ima i jedan stradao pripadnik bošnjačkog naroda oni to zovu genocidom?”, pita Savčić, reagujući na dio kominikea Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u kojem se sugeriše da bi trebalo preduzeti korake ka pomirenju u BiH, uključujući i održavanje zajedničkih komemoracija.

Savčić je izjavio Srni da u BiH nije moguće organizovati zajedničke komemoracije sve dok ne bude utvrđena potpuna i nesporna istina o događajima u proteklom ratu.

On je rekao da prvo odgovorni moraju snositi posljedice za ono što su učinili, a onda da se ide ka pomirenju.

“Dobro je poznato da ogromna većina srpskog naroda nije ni prihvatala, niti branila zločin, ni zločinca, ali ne možemo prihvatiti ono što nije istina”, naglasio je Savčić.

On je rekao da nema događaja u BiH sa smrtnim posljedicama, a da je međunacionalni sukob, a da su ga Srbi prvi počeli.

Ostavite komentar: