Satler: Veoma važno da izbori budu održani ove godine

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler poručio je da je veoma važno da lokalni izbori u BiH budu održani ove godine.

Satler je podsjetio na nedavno potpisani sporazum kojim će se omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru, gradu u kojem ih nije bilo od 2008. godine, što smatra velikom korakom ka naprijed, ali i potencijalom za relaksaciju političke situacije u cijeloj BiH.

Za njega je neprihvatljivo da gotovo dvije godine od opštih izbora novi saziv federalne vlade nije formiran, što dovodi u pitanje čitav koncept izbora, jer zašto imati izbore ako se rezultati neće implementirati.

– Јoš imamo isti sastav Vlade, koja je izabrana prije šest godina i to predstavlja problem. To je problem za demokratiju – istakao je Satler.

On smatra važnim da bude usvojen budžet u kojem su osigurana sredstva za održavanje lokalnih izbora ove godine u BiH, što bi za dva dana trebalo da se nađe pred Predstavničkim domom parlamenta BiH, prenose federalni mediji.

Za epidemiju virusa korona, koja je zahvatila cijeli svijet, Satler je rekao da je pokazala ko su najbolji prijatelji BiH i da je EU pomogla sa 300 miliona evra.

On je ponovio i da je napredak BiH ka EU bio u zastoju od maja prošle godine, ali da je u posljednja četiri mjeseca vidljiv napredak.

 

 

Ostavite komentar: