Satler: Ubrzano raditi na ispunjavanju prioriteta Evropske komisije

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler danas je na sastanku sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH apelovao da parlamentarci ubrzano rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Satler je posebno istakao nekoliko pitanja, za koja je ocijenio da ih je moguće riješiti za kratko vrijeme i na taj način poslati značajnu poruku iz BiH zvaničnom Briselu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Među tim prioritetima Satler je naveo donošenje izmjena Izbornog zakona BiH koje bi omogućile održavanje izbora u Mostaru, formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kao zajedničkog tijela Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, te usvajanje poslovnika o radu tog odbora, kao i usvajanje zakona o sukobu interesa i novog zakona o javnim nabavkama, te izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Šef Delegacije EU ponovio je da BiH, kao i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu koja će, ukoliko bude napretka u ispunjavanju prioriteta, biti potvrđena sticanjem kandidatskog statusa i otvaranjem pregovora o članstvu BiH u EU.

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije zahvalili su Satleru za veliku pomoć koju je EU pružila BiH u borbi protiv posljedica pandemije virusa korona, kao i konstruktivnu ulogu koju su Satler i EU imali u vezi sa rješavanjem pitanja održavanja izbora u Mostaru nakon punih 12 godina.

Oni su naglasili da postoji usvojen precizan Akcioni plan za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, od kojih se, kako je rečeno, neki od ključnih prioriteta mogu realizovati najkasnije do kraja septembra ili sredine oktobra.

S tim u vezi, parlamentarci su se posebno osvrnuli na formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, naglasivši da bi rješenje za to pitanje moglo biti dogovoreno već do kraja ove sedmice.

Ističući da proces evropskih integracija treba da bude vlasništvo svih institucija i građana, članovi Zajedničke komisije založili su se za jačanje uloge ove komisije i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i za češće susrete sa Satlerom s ciljem sagledavanja problema i ubrzanja procesa evropskih integracija.

Satler je informisao parlamentarce i o drugoj fazi pomoći EU nakon pandemije virusa korona, u kojoj će za oporavak privrede BiH biti obezbijeđeno 70 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Ističući činjenicu da je EU bila u situaciji da prvi put, sa 20 miliona evra, direktno pomogne i poljoprivredi BiH, Satler je naglasio da EU, uz usvajanje odgovarajućih strateških dokumenata, može obezbijediti značajnu pomoć sektoru turizma, kao grani privrede koja u BiH ima ogroman razvojni potencijal.

 

 

 

 

Ostavite komentar: