Sastali se Milorad Dodik i Aleksandar Lukašenko

U Minsku je počeo sastanak srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Dodik se prethodno sastao sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemlje.

Dodik i Rumas su ocijenili da je potrebno unaprijediti saradnju BiH i Bjelorusije, te da za to postoje sve pretpostavke.

Sagovornici su posebno naglasili potrebu ekonomske, privredne i kulturne saradnje, ukazavši na ogroman turistički potencijal i BiH i Bjelorusije gdje se otvaraju mogućnosti za uspješnu saradnju na obostranu korist.

Sastanku su premijerom Bjelorusije prisustvovali su i savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Džanko i Slaven Kovačević.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik započeo je danas trodnevnu posjetu Bjelorusiji.

Dodik je ranije danas stigao na aerodrom u Minsku gdje je dočekan uz najviše državne počasti. Dočekali su ga potpredsjednik Vlade Bjelorusije Igor Lišenko, zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Vladimirovič i ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandar Ponomarev.

Povodom dolaska Dodik postrojena je i počasna garda.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: