Šarović tvrdi da će doći do drastičnog povećanja cijene struje: Vrše se netransparentne radnje u ERS

Vrše se netransparentne radnje po pitanju navodne dokapitalizacije HET-a, a Republika Srpska loše je počela i poslovanje u zajedničkom preduzeću sa Srbijom, u Hidroelektranama Gornja Drina, jer je bez raspisanih tendera potrošeno preko 20 miliona maraka za pripremne radove, izjavio je predsednik SDS-a Mirko Šarović, navodeći da slijedi drastično poskupljenje struje.

“U idućoj godini cijena električne energije će se drastično povećati, a 2024. godine još više, jer je Republika Srpska prošle godine donijela zakon koji propisuje da će u 2022. godini javni snabdijevač, a to je Elektroprivreda RS biti u obavezi da 50 odsto potrošnje električne energije plasira po regulisanim cijenama, kao što je to sada ali da 50 odsto mora da ide po tržišnim cijenama“, pojasnio je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da je BiH, a time i Republike Srpska, pod sankcijama je Energetske zajednice već godinu dana.

“Pod sankcijama smo, uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je i da nam se ograniči izvoz električne energije”, dodao je on.

Šarović naglašava da u ovoj godini imamo povećanje cijene elekrtične energije i za privredu i za potrošače.

“Znači 50 odsto u idućoj godini će uticati tržišna cijena, u 2024. godini 75 odsto, što će dramatično da osjete posebno domaćinstva. 2025. godine će cijena 100 odsto biti samo tržišna, i to građanima treba da kažemo. Treba da znaju. Ove godine će se to prikrivati, zato što je izborna godina. Zašto se donio takav zakon, zašto će to sve da plate građani? To je već neko drugo pitanje”, zaključio je Šarović.

Ostavite komentar: