Šarović poručuje: Jedinstva se držimo, ali samo po pitanju Inckove odluke

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, poručuje da ta stranka ostaje kod zajedničkog odgovora parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na nametnutu Inckovu odluku sve dok se toga drže drugi partneri, odnosno parlamentarne stranke koje su potpisnice tog dogovora, bez obzira na unutrašnja neslaganja i razlike po mnogim pitanjima između vlasti i pozicije u Srpskoj.

On ističe da je SDS kritikovao vlast žestoko i do donošenja Inckove odluke.

“Kritikovaćemo ih i dalje sigurno. Upozoravali smo ih na politiku koju vode prije donošenja Inckove odluke. Na politiku koja provocira i na neki način vaskrsava novu tzv. Ešdaun eru u BiH, što je dugoročno gledano pogubno po BiH ali i po interese Republike Srpske “,  ističe Šarović.

Dalje kaže da je bez obzira na to u ime zajedničke odgovornosti SDS spreman podržati svako pitanje koje je od opšteg interesa kao što je i ovo pitanje.

Predsjednik SDS ističe da je interes Republike Srpske iznad stranačkih  borbi i neslaganja, ali to se odnosi praktično samo na ovaj slučaj.

“Mi smo različiti, vodimo različite politike, vlast smo i  opozicija i logično je da ćemo tako dijelovati i dalje. Gdje ćemo sarađivati i gdje ćemo se nadmetati i razlikovati u mnogome zavisi u kom pravcu će ići dalji razvoj događaja u BiH, a  koji se zakomplikovao i ušao u jednu fazu krize nakon Inckove odluke. SDS je protiv srljanja i politike koja ne vidi svoj krajnji cilj i ne definiše razumne poteze koji će dovesti do tog cilja. Naravno to nije lako, posebno u ovom delikatnom slučaju ali trebamo težiti tome. Za ovakve politike koju izjednačava sa rječju odgovornost, SDS će uvijek biti partner”,  ističe Šarović

On kaže da smo svjedoci različitih informacija od odgovornih ljudi, podvaljivanja, špekulacija i to je ta jedna vrsta posebnog specijalnog rata.

“ Trebamo se nekako kloniti od toga, ali je možda najvažnije da mi moramo težiti što prije pitanjima koja će nas voditi prema rješenjima. Ovako mislim da se sve svelo na optuživanje sa jedne, druge, treće strane i to komplikuje dalje situaciju u BiH. Ne vidim ništa drugo na vidiku. Sve drugo je u jednoj totalnoj magli. Iz te magle mi moramo da iziđemo što prije i u tom smislu , neophodno je što prije da otvorimo neku vrstu dijaloga. To je možda sada a tako neki i misle nezamislivo ali ja mislim da će lagano doći vrijeme i za tako nešto “, poručio je Šarović.

Ostavite komentar: