Šarović: “Oluja” najveći zločin bez kazne

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je klasično etničko čišćenje akcija “Oluja”, u kojoj su hrvatske snage ubile najmanje 1.800 Srba i protjerale oko 250.000, i poslije 26 godina i dalje samo najveći zločin bez kazne.

Šarović je naveo da je to zločin o kome se ćuti i nad kojim su svi, pa i oni koji su morali izreći zaslužene presude, ostali nijemi, saopšteno je iz SDS-a.

“U `Oluji` je stradao nevin narod, a njihova jedina krivica bila je to što su etnički Srbi. Stradali su od svojih komšija sa kojima su vijekovima živjeli. Stotine hiljada je lišeno svojih domova, svojih najbližih i to je jedan od najtragičnijih događaja našeg naroda”, poručio je Šarović.

Umjesto prihvatanja odgovornosti, osude i kažnjavanja ubijanja i protjerivanja nevinih ljudi, Šarović je naveo da se u Hrvatskoj danas proslavlja zločin, sve ono čega bi se sav civilizovani svijet morao stiditi, saopšeno je iz SDS-a.

“Ovakav odnos prema zločinu nas zasigurno ne vodi putem pomirenja i bolje budućnosti”, naglasio je Šarović.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

 

 

Ostavite komentar: