Šarović: O Godišnjem nacionalnom programu da se izjasni i Srpska

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da zagovara stav da o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine treba da se izjasne svi relevanti učesnici u procesu približavanja NATO-u, uključujući i predstavnike Republike Srpske.

On kaže da od izjašnjavanja institucija Republike Srpske zavisi i način postupanja i glasanja predstavnika u Savjetu ministara koji dolaze iz Srpske.

Šarović navodi da je obaveza predstavnika iz Republike Srpske da da se pridržavaju odluka i stavova njenih institucija i ističe da se time sužava prostor za bilo kakvo lično tumačenje i ocjenjivanja karaktera, značaja i podobnosti ovog dokumenta.

– U tom smislu vodim inicijativu i razgovaraću sa zamjenikom ministra inostranih poslova /u tehničkom mandatu/ Јosipom Brkićem da ovaj dokument ima karakter akcionog plana i sadrži obaveze različitih nivoa vlasti u procesu približavanja prema NATO-u, kako za nivo BiH, tako i za entitete, da se ti nivoi vlasti potpuno jasno izraze o tom dokumentu – rekao je Šarović novinarima.

On smatra da je to pitanje dobilo mnogo veću političku dimenziju od samog suštinskog značaja tog dokumenta.

Savjet ministara juče nije razmatrao Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH.

Ova i ostale tačke dnevnog reda koje su skinute s dnevnog reda biće razmatrane na sjednici zakazanoj za utorak, 22. januara.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: