Šarović o dogovorenom bojkotu: Dok se nameću zakoni nema uslova za rad institucija BiH

Nema uslova za normalan rad i normalno fukcionisanje institucija BiH, a u narednom periodu vidjećemo u kojem pravcu će se ova situacija razvijati – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„U Parlamentu BiH je samo jedan dio našeg rada, ali mi radimo sa građanima i u Banja Luci i širom Republike Srpske. Mi samo ne učestvujemo u procesu donošenja odluka što je naš odgovor na ovu situaciju koju je stvorio Valentin Incko“, pojasnio je Šarović.

Kako je saopšteno iz SDS-a, on je kazao da je upravo Valentin Incko na svom samom odlasku prouzrokovao novu političku krizu čiji je kraj neizvjestan.

„Zakone bilo koje vrste, pa i one najteže koje će nas možda i dijeliti, može da donosi samo Parlament BiH i drugi parlamenti. Nedopustivo je da 26 godina od završetka rata jedan tako osjetljiv zakon nameće visoki predstavnik koji odlazi bez podrške građana“, ističe lider SDS-a.

Šarović pojašnjava da ako je pritisak međunarodne zajednice bio jak 2000-ih godina kada su zakone nametali visoki predstavnici, to danas nije slučaj.

„To je poruka i novom visokom predstavniku, da su prostor za rad i saradnju veoma skučeni sve dok se djeluje u ambijentu nametanja zakona od strane OHR-a. To više nikada ne može da se desi u Republici Srpskoj“ istakao je predsjednik SDS-a.

Šarović je naglasio da sve što je juče dogovoreno urađeno je u interesu onih koji su nas birali iz Republike Srpske.

„Juče smo tri sata razgovarali, oko mnogih stvari se nismo složili i imali smo potpuno suprotna mišljenja. Ali ipak oko par stvari smo se dogovorili, a to su nenametanje odluka od strane OHR-a i što manja uloga visokog predstavnika u procesima donošenja odluka. I dalje postoji opravdana bojazan hoće li predstavnici vlasti ostati dosljedni u svemu ovome, ali smo pokazali da hoćemo da budemo dio nečega što treba da bude opšti interes“, zaključio je Šarović.

Ostavite komentar: