Šarović jasan: SDS neće podržati zaključke u smislu pokretanja vitalnog nacionalnog interesa

Lider SDS Mirko Šarović izjavio je da ova stranka neće podržati zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za ponedjeljak, 7. januar.

“SDS će učestvovati na sjednici Narodne skupštine, ali neće podržati zaključke u smislu pokretanja vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju Memorandum koji je potpisala Centralna izborna komisija (CIK) sa Međunarodnom organizacijom za izborne procese, jer smatra da za tako nešto nema nikakvog razloga”, rekao je Šarović novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke u Istočnom Sarajevu.

On tvrdi da se ovaj mehanizam bespotrebno koristi i zloupotrebljava, te da se ne koristi za najvažnije stvari.

“Pričom o Memorandumu zloupotrebljava se vitalni nacionalni interesa jer se radi o memorandumu o tehničkoj pomoći koja se pruža samo na zahtjev lokalnih vlasti. Ova organizacija prisutna je u BiH od 1996. godine, a najdužu saradnju imala je sa SNSD-om”, naveo je Šarović.

On kaže da je riječ o tehničkoj saradnji i podršci CIK u skladu sa zakonodavstvom, te da je cilj tehničke pomoći “eliminisanje zloupotreba u izbornom procesu”.

Šarović tvrdi da se “prevare već spremaju” i da “o tome govori podatak da je ove godine registrovano 100.000 birača iz inostranstva, što je dvostruko više u odnosu na prošle izbore”.

“Ima ozbiljnih indicija da se masovno rade zloupotrebe i pronevjere, posebno oko registracije u Srbiji”, tvrdi Šarović.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi u ponedjeljak, 7. septembra, na posebnoj sjednici da razmatra prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po interese Srpske.

Visoki funkcioneri SDS Rado Savić i Milan Milićević, koji su i načelnici opština Lopare i Teslić, tvrde da su glavni kriterijum za raspodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti, koja su dobijena od MMF, bila stranačka pripadnost, odnosno da su opštine gdje su načelnici iz SNSa dobile i više nego što im treba.

Ostavite komentar: