Sarajevo napada, Beograd brani: Otkaz Bazdulju zbog pjevanja sa Handkeom VIDEO

Medijska grupacija “Oslobođenje” iz Sarajeva ogradila se od postupaka Muharema Bazdulja nakon što je objavljen snimak na kom se vidi on u društvu sa Peterom Handkeom i Emirom Kusturicom.

Kako su istakli u Oslobođenju, on više neće biti angažovan kao njihov kolumnista.

S druge strane, Udruženje novinara Srbije (UNS) ocijenilo je danas napade na novinara i književnika Muharema Bazdulja kao pokušaje otkazivanja i ukidanja njegove slobode izražavanja, izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu.

Kako UNS navodi, kampanja puna uvreda i mržnje pokrenuta je na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, poslije objavljivanja snimka na kom Bazdulj u Andrićgradu pjeva u društvu austrijskog književnika Petera Handkea i režisera Emira Kusturice.
„UNS upozorava da je hajka na Bazdulja, u kojoj je Peter Handke nazivan ‘negatorom genocida’, potpirivana i iz bosanskih redakcija“, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Dodaje se da je Sarajevsko Oslobođenje svom nekadašnjem uredniku i višestruko nagrađivanom novinaru zbog prisustva u Andrićgradu ekspresno ukinulo i kolumnu, a glavna urednica se izvinjavala čitaocima zbog „uznemiravanja“ snimkom sa privatne zabave u čast Petera Handkea“.

„UNS je šokiran što se hajci priključio i Aleksandar Hemon, poznati pisac i profesor na Prinston Univerzitetu koji se u javnosti predstavlja kao borac protiv nacionalizma i svake etničke isključivosti“, piše u saopštenju.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na posjetu austrijskog pisca Petera Handkea BiH, te je komentarisao i režisera Emira Kusturicu i pisca Muharema Bazdulja koji su ga dočekali u Višegradu, gdje su mu priredili doček.

“Podvriskivanje četnika Emira Kusturice i Muharema Bazdulja sa glorifikatorom genocida Peterom Handkeom, najbolji je dokaz kako u konačnici završava dijalog sa ljudima koji ne uvažavaju nikakve činjenice”, rekao je Komšić.

Podsjećanja radi, Handke je u petak boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RS tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povest'”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom.

Muharem Bazdulj je književnik, prevodilac i novinar.

Do 2009. bio je novinar magazina BH Dani, do 2012. zamjenik glavnog urednika sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje. Živi i radi u Srbiji od 2012. godine. Redakciju beogradskog magazina Vreme napustio je 2016. godine, a u posljednje vrijeme bio je kolumnista portala Oslobođenje.ba.

Ostavite komentar: