Saopšteno iz CIK-a: Potvrđeni rezultati izbora delegata za Dom naroda FBiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu jednoglasno potvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, u Dom naroda izabrano je 80 delegata – po 23 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 11 iz reda ostalih.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da su se ovim stekli uslovi za sazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, čija je zakonska obaveza da u narednih 30 dana sprovede posredne izbore za izbor delegata – pet Bošnjaka i pet Hrvata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Arnautović je podsjetio da je CIK od 2. novembra, kada su utvrđeni i objavljeni konačni rezultati okotbarskih opštih izbora u BiH zajedno sa zakonodavnim tijelima sproveo posredne izbore za Vijeće naroda Republike Srpske, Dom naroda Parlamenta FBiH, te Dom naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske.

“Rezultati izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine iz Republike Srpske su utvrđeni, ali odluka CIK-a nije pravosnažna jer su uložene dvije žalbe koje je CIK sa svojim izjašnjenjem dostavio Apelacionom odjeljenju Suda BiH”, istakao je Arnautović.

On je dodao da CIK radi i na organizaciji prijevremenih izbora u šest gradova i opština zakazanih za 5. februar.

Ostavite komentar: