“Samo sam pozvan da ‘pređem na kaficu'”:  Ambasador Srbije u BiH o “sastanku” sa Komšićem

 Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević saopštio je da su medijski natpisi da je “odbio” da se sastane sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti Ambasade Srbije u Sarajevu, što je u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

On je u saopštenju za javnost istakao da će o tome obavijestiti predstavnike diplomatske zajednice u BiH jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju.

“Povodom medijskih izvještavanja, prevashodno, pojedinih portala u BiH, po pitanju poziva Željka Komšića na sastanak koji je, vidim dobio čudne razmjere, dužan sam da prvi put za skoro tri godine obavljanja dužnosti ambasadora Srbije u BiH izdam saopštenje, budući da smatram da je istinu neophodno prezentovati bez obzira na okolnosti kakve su reperkusije spoznaje iste”, naveo je Đorđević.

On je pojasnio da je jutros u 10 časova, Ambasada Srbije dobila poziv na koji je odgovorila zaposlena u Ambasadi i da je taj poziv upućen od izvjesnog gospodina Vuletića, sa zahtjevom da dođe kod Komšića na razgovor u 11 časova. Đorđević je precizirao da tema razgovora nije pominjana.

“Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv na sastanak, u 10.20 je poziv ponovio šef kabineta Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te da će mediji o tome pisati. Naravno, tema nije pominjana već sam samo pozvan da ‘pređem na kaficu'”, naveo je Đorđević.

Navodeći da su se oko 11 časova pojavile vijesti o njegovom odbijanju sastanka sa Komšićem a vezano za hapšenje određenog lica u Srbiji, Đorđević smatra da je dužan da se obrati i skrene pažnju da kao ambasador Srbije u BiH poštuje propise i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata, te da poštuje zemlju domaćina BiH.

“Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan te da protokol Ministasrtva inostranih poslova BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. U skladu s tim molio bih da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, ukoliko iste ne poznaju, obrate nadležnim službama Ministarstva inostranih psolova, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija jer neću dozvoliti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe kršeći pri tom sve kodifikovane uzanse koje regulišu diplomatski status”, poručio je Đorđević. On je napomenuo da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći, netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti Ambasade Srbije u Sarajevu, što je u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

“O naprijed navedenom obavijestiću predstvanike diplomatske zajednice u BiH jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju”, poručio je Đorđević u saopštenju.

Ostavite komentar: