Samo 14 partija nije prekršilo zakon: Niz nepravilnosti otkriven u finansijskom poslovanju

14.10.2021. | 08:19

Kazne i sankcije jedini su način borbe protiv korupcije koja je godinama prisutna u finansiranju poslovanja političkih subjekata u BiH.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić, komentarišući jučerašnje poražavajuće rezultate revizije finansijskih izvještaja političkih subjekata u BiH za 2019. godinu, a koji su pokazali da kod svega 14 stranaka, od 119 kontrolisanih, nije utvrđeno nikakvo kršenja zakona.

“Ovo je posljednje zvono za uzbunu i treba po onoj narodnoj, udariti po džepu pa se stranke ne bi ovako ponašale. Ja sam za rigorozne kazne, ali i krivičnu odgovornost, jer je to jedini način da bude uvedena odgovornost i red”, istakao je Šehić, dodajući da je došlo vrijeme da se nakon 25 godina tolerisanja ovakvog ponašanja partija konačno stane u kraj.

Prema njegovim riječima, ni kroz ove sprovedene revizije se u potpunosti ne mogu sagledati svi propusti koje partije prave, a što se, kako kaže, posebno može vidjeti kroz plaćanje dnevnica članovima biračkih odbora.

“Činjenica je da stranke u svojim finansijskim izvještajima ne prikazuju ove troškove, a znamo da oni postoje.  Zbog toga je neophodno promijeniti postojeći Zakon o finansiranju političkih subjekata u BiH, ali i da se u ovu kontrolu uključe i poreske uprave i druge institucije u čijoj nadležnosti je kontrola poslovanja pravnih i privrednih subjekata, a putem kojih se vrlo često finansiraju političke aktivnosti. Ne treba izmišljati toplu vodu, možemo uzeti recept iz Hrvatske”, poručio je Šehić.

Prema jučerašnjim podacima revizora CIK-a, kod šest stranaka postoje indicije da su zloupotrijebile javna sredstva, a to su BOSS Bosanka stranka Mirnes Ajanović, Bosanska narodna stranka, Unija socijaldemokrata BiH, Laburistička stranka BiH, Liberalna stranka BiH i Bosansko-hercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović.

Kod njih su utvrđene isplate novca u velikim iznosima za aktivnosti za koje nije bilo moguće utvrditi da li su uopšte sprovedene. Takođe imali su ugovore o zakupu motornih vozila po izrazito visokim cijenama, skuplje i od rentakara, isplaćivale su novac za liječenje, ali bez relevantnih dokaza. Osim toga, kod šest stranaka utvrđeno je da su prekršile i poreske propise, a to su GDS, Bosanska narodna stranka, HDZ 1990, SBiH, HSS, SDA-A i Hrvatski savez.

Kod 54 stranke, kako su naveli, utvrđeni su manji prekršaji, kao što je prekoračenje programa utroška novca u manjim iznosima i propusti da se prijave donacije manje vrijednosti.

Zabranjen pristup

Kako je juče saopšteno od strane revizora od 125 stranaka koje su podnijele izvještaj, njih šest uopšte nije dozvolio pristup svojim prostorijama, da bi revizori mogli da provjere činjenice i završe proces kontrole. Protiv ovih partija biće pokrenut postupak da im se zabrani učešće na narednim izborima.