Samit na Brdu kod Kranja: Izetbegović za zastoje na evropskom putu opet optužio Srpsku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović smatra da je za zastoj BiH na evropskom putu odgovorna Republika Srpska i poziva na izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva.

Izetbegović, koji je učestvovao na Samitu predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji, govorio je o ulozi parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja EU i ocijenio da je to povjerenje narušeno.

On smatra da je na narušavanje povjerenja uticalo nekoliko faktora, poput promjene metodologije proširenja i pooštravanja kriterijuma u odnosu na raniji period, ali i odgađanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U tom smislu, Izetbegović je naveo da je neosporna odgovornost Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata zemalja članica EU koji su posredno ili neposredno učestvovali u donošenju takvih odluka.

“Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrjednije, što se ne može ničim nadoknaditi – najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU”, poručio je Izetbegović.

Kada je riječ o obavezama Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istakao potrebu “izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlštenja i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”.

“To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u predstavničkim domovima, što diskriminiše predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH”, tvrdi Izetbegović.

On je rekao da evropski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata zemalja članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i uticajem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizovao dodjeljivanjem kandidatskog statusa što skorije.

Ostavite komentar: