Samardžija smatra da je teško naći opravdanje: Alkalaj izmanipulisan od strane zapadnih centara moći

Zbog neusaglašenog stava prilikom glasanja predstavnika Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji se na sjednici komiteta Generalne skupštine, suprotno stavu Predsjedništva, izjasnio protiv ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma, ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija kaže da je teško naći bilo koju riječ opravdanja za ovakav postupak Svena Alkalaja.

Samardžija kaže da su Alkalaj ili oni koji su mu dali takvu instrukciju izmanipulisani od strane poznatih zapadnih centara moći.

“Tako su na najgrublji način falsifikovali istoriju, posebno ako je poznato da je BiH dosad imala veoma proaktivnu ulogu kada je riječ o ovoj rezoluciji jer je bila jedna od njenih koautora, a čiji je autor, naravno, Rusija”m izjavio je Samardžija za RTRS.

Samardžija je poručio da “postoji mogućnost da se ova greška ispravi na plenarnom zasjedanju UN-a u decembru, ali da ostaje činjenica da je cijelo vrijeme njegovog mandata Misija BiH u Njujorku bila izvan ustavnog sistema vlasti i pod kontrolom neformalnog centra moći sarajevske političke čaršije”.

“Imajući u vidu ustavne nadležnosti Predsjedništva BiH kada je riječ o vođenju spoljne politike sigurno da će srpski član Predsjedništva tražiti odgovornost u lancu odlučivanja, odnosno davanja instrukcija po ovom glasanju od strane Ministarstva inostranih poslova”, rekao je Samardžija.

Samardžija je ocijenio da “ova manipulacija sigurno ima veze i sa ukrajinskom krizom”.

“Namjera je bila da se nanese politička šteta Rusiji. Prije svega moram reći da je ovo veliki šamar BiH, da još jednom pokazuje svoje nejedinstvo i odricanje od antifašističkih vrijednosti i tradicija i nepotrebno se svrstava na stranu onih koji žele da se obračunaju sa Rusijom”, istakao je Samardžija.

Samardžija je napomenuo da “u Moskvi imaju razumijevanje za složenu situaciju odlučivanja u BiH”.

“Ali mi treba da se zapitamo da li smo prekoračili granice političke korektnosti, pa može se reći i pristojnosti, jer moram naglasiti da Rusija nikada nije dovodila u pitanje Dejtonski sporazum, već je kao njegov garant uvijek podržavala unutrašnji dijalog i dogovor državotvornih entiteta i konstitutivnih naroda u BiH”, zaključio je Samardžija.

Ostavite komentar: