Samanta Pauer najavila sastanak sa Predsjedništvom BiH: Došla sam da prenesem Bajdenovu poruku

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, najavila je sastanak sa Predsjedništvom BiH, te rekla da će da prenese poruku predsjednika Džozefa Bajdena da “SAD stoje uz narod BiH”.

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

“Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma”, rekla je Pauer novinarima u Sarajevu.

Ova diplomatkinja je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

“Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BiH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj”, rekla je Pauer, prenosi N1.

Na koncu ova diplomatkinja kaže, da će tema razgovara biti i korupcija, što je, kako kaže, orgomna prepreka čemu teže građani BiH, a to je ekonomski dignitet i prosperitet.

“SAD i naši evropski prijatelji posvećeni su borbi za odgovornost”, rekla je Pauer komentarišući sankcije članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, dodajući da SAD neće okljevati u borbi protiv korupcije, ali i destabilizirajućih faktora.

Posjeta Pauer se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete, kako je ranije najavljeno, naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Nakon što je najavljen njen dolazak, u javnosti se mnogo diskutovalo da li će se sastati i sa Dodikom, s obzirom na sakncije. Ambasada SAD u BiH je Predsjedništvu BiH uputila diplomatsko notu za sastanak Pauer sa sva tri člana Predsjedništva BiH

Ostavite komentar: