Sajber napad poremetio sve: Radnici u Parlamentu BiH i Savjetu ministara danima ne rade ništa

Zaposleni u zgradi Parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH danima ne mogu obavljati svoje radne obaveze jer je kompletna zgrada isključena s interneta zbog sajber napada.

“Molim da ne palite računare dok ne dobijete obaviještenje”, napisano je na vratima jedne od kancelarija.

Kako Klix saznaje, brojni radnici već danima svoje radno vrijeme provode ne radeći ništa jer nemaju pristup računarima i internetu s obzirom da su tehničke službe isključile internet u kancelarijama dok se ne riješe problemi koji su počeli 9. oktobra nakon što su uočeni hakerski napadi na web stranicu Parlamenta BiH.

Tako je nemoguće provjeriti ili poslati email, štampati dokumente i obavljati ostale poslove. Drugim riječima, cijeli radni proces je stao i niko ne zna kada će biti nastavljen.

Kako se nezvanično saznaje, postoji mogućnost da su napadi izvršeni putem jedne videoigre odnosno da je virus “zahvatio” servere dok se neko od radnika igrao tokom radnog vremena.

Internet stranicama Parlamenta i Savjeta ministara BiH nije moguće pristupiti, a na slučaju rade i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i i Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA).

Ostavite komentar: