SAD daje milione dolara za sektor bezbjednosti u BiH

SAD će u 2019. godini obezbijediti milione dolara za pomoć BiH u sektoru bezbjednosti, a 30 odsto usmjereno je na bezbjednost granica, istaknuto je tokom susreta zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera i američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona sa predstavicima bezbjednosnih agencija u BiH.

U saopštenju američke Ambasade u BiH navodi se da će SAD nastaviti da pružaju pomoć agencijama za sprovođenje zakona koje nastoje da riješe bezbjednosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije.

– Naša pomoć, međutim, biće usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji preduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju efikasnih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve – istakle su američke diplomate.

U saopštenju se navodi da SAD izdvaja značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za sprovođenje zakona koji zajedno rade na pitanjima bezbjednosti u BiH.

SAD su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti sprovođenja zakona.

Palmer i Nelson bili su danas u Ambasadi SAD u Sarajevu domaćini sastanka visokorangiranih zvaničnika iz cijele BiH na kojem je razgovorano o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za sprovođenje zakona i bezbjednosnih agencija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Granične policije, Obavještajno-bezbjednosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, kao i policije distrikta Brčko.

U saopštenju se naglašava da se ova grupa fokusirala na potrebu poboljšanja saradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH.

– Nažalost, umjesto saradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga – naveli su iz Ambasade SAD i dodali da ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata “jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima”.

U saopštenju se ističe da, umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizovane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu.

Na sastanku su Palmer i Nelson apelovali da zvaničnici rasporede resurse BiH kako bi se podijelio teret koji sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti bezbjedno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijelog regiona.

Iz Ambasade SAD ističu da su Palmer i Nelson zvaničnike odgovorili od jednostranog djelovanja, te apelovali da domaći akteri bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i Evropola, s ciljem poboljšanja bezbjednosti i u BiH i u regionu.

Prije sastanka, Nelson i Palmer su bili u Bihaću gdje su imali priliku da iz prve ruke čuju da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi sa migrantskom situacijom.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o tome kako su lokalna zajednica i vlasti na lokalnom nivou reagovale i reaguju na ovu situaciju na načine kojima se afirmiše dostojanstvo i ljudskost i migranata i građana.

– Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu entitetskih i institucija BiH da adekvatno i strateški djeluju – dodaju iz američke Ambasade.

Učesnici sastanaka su se saglasili da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati bezbjednost BiH, napominje se u saopštenju, prenosi RTRS.Ostavite komentar: