Sačinjen novi zakon o sprečavanju sukoba interesa

19.01.2019. | 16:20

Stručna radna grupa izradila je novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da isto lice ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta Republike Srpske.

Direktor Agencije za državnu službu Republike Srpske Aleksandar Radeta istakao je da će novi zakon biti vezan za registar svih zaposlenih u javnoj upravi, koji se radi sa ciljem da jedno lice ne može primati platu iz budžeta po više osnova.

– Novim zakonom imaćemo jasniju sliku i moći ćemo lakše identifikovati da li je neko ili nije u sukobu interesa – rekao je Radeta za Nezavisne novine.

Zakonske odredbe donijeće i izmjene kada je riječ o Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, i to na način da će ubuduće u radu ove komisije učestvovati dva stručnjaka za ovu oblast, ali i član nevladinog sektora.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Republike Srpske Obrenka Slijepčević rekla je da je novi zakon završen, ali da još nije upućen u Vladu, odnosno nadležno ministarstvo, koje će biti i njegov predlagač.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)