Ružica Jukić: Dragan Mektić je protestvovao protiv samog sebe

31.05.2019. | 10:32

Potpredsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta Ružica Jukić izjavila je da protest koji je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić organizovao ispred Suda i Tužilaštva BiH predstavlja pritisak na pravosuđe.

“Ovo je strašan pritisak na rad pravosuđa, jer Mektić predstavlja izvršnu vlast. U normalnoj zemlji on ne bi mogao ni pozivati na ovakve proteste. U ovom slučaju, Mektić doslovno protestuje protiv samoga sebe”, rekla je Jukićeva za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ona je napomenula da Mektić ima nekoliko krivičnih prijava i da to pritisak čini većim.

“On zapravo šalje poruku da svako ko bude imao bilo kakvu prijavu može ubuduće organizovati proteste protiv pravosuđa. Posebno sporno je to da se na proteste pozivaju (Muriz) Memić i (Davor) Dragičević, koji su oštećena strana, da se priključe nekome ko je osumnjičen”, istakla je Jukićeva.

Prema njenim riječima, riječ je o klasičnom pritisku na rad Tužilaštva i Suda BiH.

Ona je rekla da ne može da tvrdi “čiji je Mektić igrač”, ali da je više nego očigledno čiji je miljenik. “Čim mu je dopušteno da radi svo ono što je drugima zabranjeno, jasno je o čemu se radi”, ocijenila je ona.

Jukićeva je priznala da postoje velike greške i u radu VSTS-a, ali i u radu pravosuđa.

“To međutim, ne znači da je čitav sistem kontaminiran. Postoje sudije i tužioci koji časno i pošteno rade svoj posao”, rekla je potpredsjednik VSTS-a.

Komentarišući video-zapis o navodnom podmićivanju predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, Jukićeva je navela da je to sastavni dio istog pritiska na pravosuđe.

Prema njenim riječima, nadležna tijela istražiće ovaj slučaj i njima treba prepustiti da rade svoj posao.

“Ali, iskreno moram reći da je ovaj scenario već viđen kada su u pitanju bile selefije i kada se pokušalo povezati zamjenika ministra Miju Krešića, novinara Matu Đakovića i hrvatskog konzula Ivana Bandića”, podsjetila je ona i dodala da u oba slučaja isti akteri iznose “aferu” i tumače je, prenosi ATV portal.Oznake: Ružica Jukić