Ruska Ambasada nakon sjednice PIK-a: Ne priznajemo Šmita kao visokog predstavnika

Ruska Federacija nije učestvovala u radu sjednice političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira jer ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika imenovanog mimo Savjeta bezbjednosti UN, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

U saopštenju se skreće pažnja da i sama Kancelarija visokog predstavnika potvrđuje ispravnost ove argumentacije.

“Naime, u zaključcima u vezi sa nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra, koji je odobrio PIK, direktno se navodi da `PIK predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika. Savjet bezbjednosti UN, koji je odobrio Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u BiH, odobrava navedenu kandidaturu`”, navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i odbijanje partnera iz PIK-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

“Vjerujemo da predloženi kominike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje, već se sastoji od dva entiteta”, ukazaju iz ove ambasade.

Ruska Federacija polazi od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bosanskohercegovačkih strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa, te da se to odnosi i na spoljnopolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus.

“Insistiramo na tome da mandat PIK-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u”, napominje se u saopštnju.

Ruska Federacija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, zalaže se za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH.

“Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH”, konstatuje se u saopštenju.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a ocijenili su danas da Dejtonski sporazum i dalje predstavlja temelj za stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu BiH, saopšteno je iz OHR-a.

Ostavite komentar: