Rusija traži veliku promjenu u BiH: Amerika bi mogla da prihvati, ali su prepreka Britanci

Republika Srpska je inicirala, a Rusija na sastanku Savjeta bezbjednosti UN zatražila zatvaranje kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni i Hercegovini.

Rusija smatra da je aktivnost ove kancelarije pristrasna i da izlazi iz svojih nadležnosti, odnosno iz okvira Dejtonskog sporazuma. Očekivano, ovakav ruski stav ostao je izolovan u SB UN, ali ne i nebitan, kako tvrdi naš sagovornik Anđelko Kozomara, politikolog iz Bosne i Hercegovine.

EU neće protektorat

Ko uopšte može da ukine kancelariju visokog predstavnika i kakva je procedura?

„Savjet bezbjednosti UN osnivač je ovog tijela, jer je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, pa je tako i nadležan kako za njegov rad, tako i za ukidanje. Dakle, SB je taj koji je odredio mandat trajanja ovog organa, kao i pravce djelovanja. Značaj ruskog poteza u SB UN je velik, jer se ovo nije dešavalo do sada“, ističe Kozomara.
Naš sagovornik u sklopu ruskog prijedloga podseća i da je i Savjet EU rekao da BiH ne treba da se nada pristupnim pregovorima za ulazak u EU, sve dok postoji kancelarija visokog predstavnika.

„Svi su svjesni da je BiH protektorat i da takva zemlja ne može da napreduje u međunarodnoj zajednici, bilo da je u pitanju EU ili neki drugi organ. Lako može da se desi da se Amerika i druge članice SB saglase sa ovim prijedlogom Rusije i da se ta kancelarija ukine. Mada, to bi bila duga procedura koja bi trajala sigurno dvije do tri godine“, smatra on.

Vašingtonu ne treba OHR

„Amerikancima, na primjer, ova kancelarija ništa ne znači. Međutim, znači Britancima, jer kroz nju vide mogućnost da ucjenjuju druge države u Evropi i prate odnos Rusije i RS i odnos RS i Srbije. Vidimo da je mandat snagama NATO-a produžen na još godinu dana, pa tako možemo očekivati da će OHR u BiH ostati još godinu ili dvije“, vjeruje Kozomara.
On ne misli da bi neka vrsta „upozorenja“ osnivača kancelarije visokog predstavnika da prestane da se meša u unutrašnja pitanja BiH, bilo neko prelazno rješenje.

„Mislim da je to jedan dug i spor proces i da je najefikasnije da se zatvori. Ako išta drugo, bar bi trebalo javno reći da je postupak njenog zatvaranja u toku. To bi svakako bilo efikasnije od sužavanja njegovih nadležnosti, prije svega onih koje je sâm sebi nezakonito dodijelio“, uvjeren je Kozomara.

Naš sagovornik kaže da i kada bi se desilo da se donese odluka o ukidanju ove kancelarije, administracija je ogromna i tražila bi vrijeme za demontiranje. Takođe, arhiva koja postoji, morala bi da nađe svoju novu adresu, a po riječima našeg sagovornika, to bi mogla da bude kancelarija EU koja tamo već postoji.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: