Rudari pred Vladom u Sarajevu: Ovo je tek početak borbe VIDEO

Rudari iz Kaknja, iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH“ protestovali su jutros pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine obratio se okupljenim rudarima i svim radnicima čestitao Međunarodni praznik rada.

“Znamo šta smo kroz socijalni dijalog usaglašavali, u prethodnih mjesec dana. Ono što predstavljaju predstavnici EPBiH i Vlade FBiH mi nećemo prihvatiti, nećemo dopustiti da se preko noći veliki broj radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje”, istakao je Husić.

Dodao je da su rudari čuli da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju obračunaju sa rudarima tamo gdje smo najslabiji, u rudniku mrkog uglja Abid Lolić u Biloj, da ga rekonstruišu, ali je I za njih imao poruku.

”Ako želite sukob mi smo spremni u herojskoj Biloj i nećemo odustati”, kazao je Husić.

Nakon protesta, predstavnici rudara su se vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu, te su najavili kako će, ukoliko se zahtjevi rudara ne ispune 20. maja biti održan generalni štrajk.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada, naime, organizovao je protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.

Nakon što je rano jutros Rudarska muzika prodefilovala i odsvirala jutarnju budnicu i prvomajski uranak, više od 50 kakanjskih rudara su se organizovano uputili na mirni protes, te su sa Željezničke stanice u Sarajevu krenuli ka Vladi FBiH, gdje se nalaze jake policijske snage.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.
 

Ostavite komentar: