Rok ističe, dogovora nema

Ističe rok za formiranje Savjeta ministara, a dogovora nema! Izvjesno je da ga neće ni biti, jer je političko Sarajevo uslovilo Srpsku još jednim korakom ka članstvu u NATO.

Na Komšićeve optužbe da Milorad Dodik blokira dogovor zbog Rusije, odgovara predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Poručuje da, zbog vlasti u Sarajevu, Srpska neće žrtvovati svoje političke stavove, volju naroda i Rezoluciju Narodne skupštine.

– Sutra ističe rok što pokazuje da su mnogi rokovi istekli za BiH. Ako biste pričali s građanima Republike Srpske, oni će vam reći da više nemaju nikakvu vjeru u BiH – kaže predsjednica Srpske.

Vjeru spskog naroda davno su prokockali bošnjački lideri i dodatno potvrdili, manipulacijom s Godišnjim nacionalnim planom, upetljavši se tako u vlastite igre iz kojih pokušavaju izaći optužujući vlast Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva. Ne postoji iznenadni stav o NATO-u, već skupštinska Rezolucija. Komentarišući Komšićevu izjavu, da je srpski član Predsjedništva protiv NATO-a zbog Rusije, a ne zbog Republike Srpske, odgovorila je da Dodik predstavlja srpski narod, za razliku od Komšića, koji ne predstavlja nikoga.

– Mi smo mali igrači da bismo se igrali velikih utakmica na globalnoj sceni. Nema nas tu ni kada je u pitanju Amerika, ni kada je u pitanju Rusija. Ono što nas interesuje jesu prava građana Republike Srpske – ističe Cvijanovićeva.

Zbog ignorisanja volje srpskog naroda i sprečavanja da izborni pobjednici formiraju vlast, Ujedinjena Srpska uputila je pismo svim evropskim zvaničnicima. U pismu detaljno obrazlažu ko je istinski kočničar što je BiH u zastoju.

– Bošnjački političari ne žele iskreno članstvo u NATO, već samo da kontriraju – kaže Milan Petković, potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

U kontriranju prednjače Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Dodvoravajući se američkoj ambasadi i novoizabranom specijalnom američkom predstavniku za Balkan Metjuu Palmeru, citirajući njegove izjave, Dodika upozoravaju, a nerijetko prijete i sankcijama. Navodno, ne vide zašto se Srpska protivi još jednom koraku ka NATO-u.

– Nadam se da će do ušiju nekih političara u BiH konačno doći ono što stalno ponavljamo, a to je sad podvukao i gospodin Palmer – aktivacija prvog Nacionalnog godišnjeg plana ne znači članstvo u NATO-u – rekao je Izetbegović.

Šta famozni ANP znači vlastima Srpske i te kako je poznato. Izetbegoviću predlažu da otvori oči i uši i kada govore evropski zvaničnici.

– Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava. Podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome i sa kolegama u NATO-u i oni se slažu – rekao je ranije bivši šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Nakon propalog dogovora, Dodik ponovo očekuje stav Evropske unije.

– Ulogu EU ćemo veoma ćemo cijeniti. Za Uniju je važno formiranje vlasti – rekao je Dodik.

U jeku političkih prepucavanja zbog Godišnjeg nacionalnog plana, SDS ne isključuje mogućnost da ponovo bude dio novog saziva Savjeta ministara. Da o tome razgovaraju sa Izetbegovićem, stigla je i potvrda. Predsjednik ove stranke Mirko Šarović rekao je da su sve opcije moguće.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, nagovijestio je mogućnost formiranja Savjeta ministara sa opozicionim partijama iz Srpske.

– Ako ovo ne ide, moraće se raditi nešto sa drugim političkim strankama sa prostora tog entiteta koje su spremne uvažiti, prije svega, Ustav i zakon – rekao je Osmanović.

Znači li to da SDS i PDP Ustav i zakon vide očima Izetbegovića i Komšića? Šta su im sve obećali, da bi ostali u vlasti? Da li u Šarovićevim opcijama postoji varijanta svesrpskog jedinstva, koja bi ogolila i srušila sve Izetbegovićeve i Komšićeve političke igre i ucjene? Odgovori slijede u narednim danima?!

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: