Risto Marić dobio na sudu “Šume Srpske”: “Tužba je bila moja lična satisfakcija”

16.10.2023. | 18:43

Osnovni sud u Sokocu poništio je odluku Nadzornog odbora „Šuma Srpske“ kojom je Risto Marić razriješen dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, te obavezao „Šume“ da mu isplate razliku plata počevši od 16. novembra 2018. godine sa pripadajućom zakonskom kamatom.

„Šume Srpske“ bi Mariću prema ovoj presudi trebale isplatiti oko 33.000 KM.

Iako je sud poništio odluku Nadzornog odbora o razrješenju sa dužnosti direktora, Marić se ipak ne vraća na čelo „Šuma“.

„Nemam godine da se vratim na čelo „Šuma“. Ta tužba je bila moja lična satisfakcija. Vidjećemo još kakva će biti drugostepena odluka“, kazao je Marić.

U presudi Osnovnog suda u Sokocu, kako navodi Capital, je navedeno da je nesporna činjenica da je Marić razriješen prije isteka mandata i to spornom odlukom Nadzornog odbora od 16. novembra 2018. godine.

„'Šume Srpske’ nisu provele zakonitu proceduru razrješenja, pa samim tim nisu dokazale ni zakonitost odluke Nadzornog odbora o razrješenju tužioca sa dužnosti direktora. ‘Šume’ nisu vodile disciplinski, niti bilo kakav drugi postupak utvrđivanja odgovornosti tužioca za navodno nepoštovanje odluka Vlade, što potvrđuje i svjedok Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora, niti je na bilo koji način utvrđena njegova odgovornost za bilo koju nepravilnost u njegovom radu“, navedeno je u obrazloženju Presude.

Podsjetimo, Marić je sa funkcije generalnog direktora “Šuma Republike Srpske” smijenjen u novembru 2018. godine, a kao jedan od razloga smjene navedeno je njegovo suprotstavljanje odluci resornog ministarstva o izboru v.d direktora u Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci” u Istočnom Drvaru, kao i zbog navodnog lošeg poslovanja.

Marić je nakon toga podnio tužbu radi poništavanja odluke Nadzornog odbora “Šuma” o njegovom razrješenju sa mjesta direktora, a suđenje je počelo polovinom juna pretprošle godine.

Iako je saslušanje svjedoka završeno još u septembru 2021. godine sudija u ovom slučaju je sve do nedavno „izrađivao“ odluku.

U Osnovnom Sudu u Sokocu su na pitanje zbog čega je bilo potrebno ovoliko dugo da se donese odluka odgovorili da im razlozi za to nisu poznati jer je sudija na bolovanju.

Marić je za vršioca dužnosti „Šuma“ postavljen 2015. godine, nakon smjene Dragana Grabovca.

Na mjesto generalnog direktora tog preduzeća imenovan je u februaru 2017. godine, da bi već u novembru 2018. godine bio smijenjen.