Revizori zamjerili Predsjedništvu BiH način izbora ambasadora

Predsjedništvo BiH, prilikom imenovanja ambasadora, ne provjerava uslove koje kandidat mora da ispunjava, tvrde u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Urevizorskom izvještaju o poslovanju Predsjedništva BiH za 2019. godinu revizori su skrenuli pažnju na „nepravilnosti u postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika“.

– Predsjedništvo je, na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, mjerodavno za vođenje spoljne politike. U skladu s tim, Predsjedništvo provodi postupak imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH. Postupak imenovanja provodi se na osnovu interne odluke Predsjedništva. Prema toj odluci, za ambasadora može biti imenovana osoba koja ispunjava uslove propisane članom 3. Odluke o postupku imenovanja ambasadora. Traženi uslovi za kandidate su, pored ostalog, da je ta osoba državljanin Bosne i Hercegovine, da ima fakultetsku diplomu i da se protiv nje ne vodi krivični postupak – navode u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Međutim, kažu da je revizijom utvrđeno da, u postupku imenovanja ambasadora, Predsjedništvo u potpunosti ne primjenjuje Odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika.

– Tačnije, ne provjeravaju se uslovi koje osoba mora da ispunjava kako bi mogla da bude imenovana za ambasadora. Nisu nam predstavljeni dokazi da je Predsjedništvo za buduće ambasadore tražilo dokaze o ispunjavanju uslova u vezi s državljanstvom, stručnom spremom, znanjam jezika i potvrde o nevođenju krivičnog postupka. Ovakvim postupanjem Predsjedništvo se izlaže riziku da na kraju za ambasadora bude imenovana osoba koja ne ispunjava navedene uslove – piše u izvještaju.

Revizori ne navode ime nijednog „sumnjivog“ ambasadora. Međutim, mediji u BiH, među kojima i Srpskainfo, objavili su da je protekle godine za ambasadorku BiH u Češkoj imenovana Martina Mlinarević, iako nije imala završen fakultet.

Mlinarevićeva je imenovana na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Predsjedništvo BiH je u decembru 2019. opozvalo više od 20 ambasadora koje je imenovao prethodni saziv, a među njima je bilo najviše onih koji su u svijet otišli na prijedlog bivšeg srpskog člana Predsedništva Mladena Ivanića i ranijeg hrvatskog člana Dragana Čovića.

Tada se podigla prašina jer su iz opozicije u RS tvrdili da su neki od novih srpskih ambasadora „Dodilkovi poslušnici iz SNSD“ dovodeći u pitanje njihovo znanje.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: