Republika Srpska mora da traži pravnu zaštitu zbog blokade novca MMF-a

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH, odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona.

Ona je istakla da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

– U suštini to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama. On se sada, nažalost, odrazio i na ovaj aranžman – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Cvijanovićeva je naglasila da Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

– Ovdje postoje neprincipijelne stvari – prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa aspolutno trpi štetu – poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da je potrebno preduzimati određene pravne radnje i zaštititi Srpsku.

– Ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča – poručila je ona.

Cvijanovićeva je istakla da Republiku Srpsku ne interesuju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

– Ako smo sa nekim sjeli i dogovorili se, definisali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je rekla da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: