Republika Srpska će 9. septembra obilježavati Dan sjećanja na žrtve NATO agresije

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku biće obilježavan 9. septembra, na dan pogibije brata i sestre Radmile i Radenka Galinac.

Pododbor za obilježavanje obavezao se da će, osim trajnog obilježavanja ovog datuma, pokrenuti i aktivnosti za izgradnju spomenika u Istočnom Sarajevu, svim žrtvama NATO agresije na Republiku Srpsku.

Porodica Galinac, Mirjana i nedavno premunuli Marko ostali su bez sve troje djece. Radenka i Radmilu NATO bomba ubila je na mostu kod Semizovca, dok su se vraćali sa četrdesetodnevnog pomena bratu Radovanu. Tragedija nije zadesila samo ovu porodicu – operacija “Namjerna sila” odnijela je stotinu života vojnika, ali i civila.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić podsjetio je da je na područje Republike Srpske bačeno više od 1.000 avio-bombi i krstarećih raketa i da je upotrijebljen osiromašeni uranijum od čijih posljedice i danas umiru građani Srpske.

– Ovo obilježavanje treba još jednom da pošalje poruku o stavu Republike Srpske da nismo kratke pameti i da smo spremni da sarađujemo sa NATO, ali da svoje žrtve ne zaboravljamo – istakao je Graonić.

Dan sjećanja – 9. septembar, biće pomen svim žrtvama od Hercegovine do Krajine, ali i onim koji danak plaćaju i danas.

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je da je NATO ubio sedam stanovnika ova lokalne zajednice, te da su tokom agresije pogođeni vojni objekti, ali i farma svinja i lokalni vodovod.

– Za nas je to imalo dalekosežne posljedice, jer od dejstva osiromašenog uranijuma imamo veoma veliki broj malignih oboljenja u odnosu na broj stanovnika – istakla je ona.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac poručio je da će boračka udruženja sa područja Sarajevsko-romanijske regije pružiti svu potrebnu podršku obilježavanju Dana sjećanja.

– Nikada nećemo zaboraviti da je gađana naša bolnica na Ilidži, Žica, gdje su poginuli supružnici Knežević ispred same bolnice – rekao je Šehovac.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja biće 27. događaj u kalendaru najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda i Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da će biti inicirano podizanje spomen-obilježja žrtvama NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku.

Parastos će 9. septembra biti služen u Hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog, a nakon posjete grobovima brata i sestre Galinac, u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu biće održana duhovna akademija.

 

Izvor:(RTRS)



Ostavite komentar: