Rekla da je ova vakcina za siromašne: Astra Zeneka razmišlja da tuži BiH zbog izjave Turkovićeve

Proizvođač vakcine Astra Zeneka razmišlja da tuži BiH zbog izjave ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da je ta vakcina za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftina i dostupna.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, izjavio je da, prema njegovim saznanjima, menadžment Astra Zeneke razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave Turkovićeve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče u Sarajevu donaciju od 10.000 doza Astra Zeneke za potrebe samo FBiH.

Turkovićeva je tim povodom omalovažila donaciju i vakcine tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se ta vakcina proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

“Biće dobro ako izbjegnemo tužbu protiv BiH. Dobio sam informacije od menadžmenta Astra Zeneke da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv BiH”, rekao je Badnjević, prenosi Sputnjik.

Badnjević je rekao da Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

“Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astra Zeneke, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadi”, rekao je Badnjević, prenio je Tanjug.

Ostavite komentar: