Reakcije na osporavanje sporazuma o gasifikaciji: Reakcije na osporavanje sporazuma o gasifikacij

10.06.2019. | 10:00

Izgradnja gasovoda kroz Srpsku korisna je za cijelu BiH i projekat ne smije da bude ispolitizovan – ovo je samo jedna od reakcija iz Republike Srpske na opstrukcije Šefika Džaferovića.

Srpski član, i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je, nakon potpisivanja ugovora sa ruskim Gazpromom o gasifikaciji Republike Srpske, da će u Sarajevu ubrzo razgovarati i o gasifikaciji čitave BiH, nadajući se da će političari iz Federacije shvatiti koliko je to važno.

“Vjerujem da u Sarajevu postoji spremnost za dobijanje kvalitetne strukture gasa i u tom pogledu mislim da bi svi imali korist od svega ovoga danas”, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bošnjački političari su ipak i u ovaj projekat upleli politiku, i to je samo još jedan dokaz očigledne srbofobije u BiH, kaže Nenad Stevandić. To što bi izgradnja gasovoda i za Federaciju značila jeftiniji gas i privredni napredak, Džaferoviću, kaže Stevandić, nije bitno.

https://www.youtube.com/watch?v=OdUsJ78jqZE

“Tu pokazuju jedno ozbiljnu političku patologiju, potpunu srbofobiju jer to što je gospodin Dodik govorio donosi korist i za BiH i za Republiku Srpsku, ali od tolike količine mržnje i nepoštivanja i ljubomore što je to Dodik dogovorio, Džaferović daje izjave koje su na granici kredibiliteta ozbiljnog čovjeka”, naglasio je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

Politička prepucavanja mogu da ugroze bitan strateški projekat, upozorava geopolitičar Zoran Meter. Krak gasovoda kroz Srpsku će kaže Meter, donijeti veliki geopolitički značaj BiH, naročito sada kada se bori za članstvo u EU.

“Ako prevladava na kraju taj neki zdrav razum, to je u biti dobar i perspektivan projekat, a ako se bude išlo dalje u sferu konfrontacije, teško da će do toga doći”, rekao je Meter.

Gasifikacija ne može i neće imati negativnih posljedica ni po koga u BiH, uvjereni su i privrednici, koji se nadaju i novim investicijama. Isto smatra i ministar privrede. Vjekoslav Petričević kaže da će se najavljenim projektom stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Izgradnja gasovoda preko Srbije i Srpske, ima svoje prednosti i u bezbjednosnom smislu, kažu analitičari iz Srbije. Dragomir Anđelković poručuje da su zemlje koje su dio takvih projekata uvijek u mnogo boljem položaju od drugih.

“Da smo takav gasovod imali ranije nijedna bomba ne bi pala na Srbiju 1999. godine, odnosno Republiku Srpsku 1995. godine. Naprosto, suviše bi bio veliki naš geostrateški značaj da bi se neko usudio da izvrši agresiju na nas”, istakao je Anđelković.

Izgradnja kraka “Turskog toka” kroz Republiku Srpsku, dogovorena je na jučerašnjem sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Srpske, Željke Cvijanović sa predsjednikom Upravnog odbora ruskog “Gasproma, Aleksejem Milerom. Projekat bi, rekao je Dodik, trebalo da košta oko 300 miliona evra, a već na jesen bi se krenulo sa realizacijom.

 

Izvor:(ATV)