Reakcija Rusije: Incko da se prestane ponašati kao samoimenovani guverner

Pozicija Narodne skupštine Republike Srpske, koja rezolucijom zahtijeva zatvaranje OHR-a, ne može se zanemariti, rekla je Ana Jevstigneeva, zamjenik šefa misije misije Rusije u UN-u, na sjednici Savjeta bezbjednosti o izvještaju Valentina Incka o situaciji u BiH.

Ona je rekla da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR-a, i pozvala je na njegovo brzo zatvaranje, a da “pet plus dva” uslova i ciljeva treba da budu prilagođeni današnjoj realnosti. Navela je i da su uvjereni da punu odgovornost za ono što se dešava u BiH i za njenu budućnost treba da snose legalno izabrane vlasti u skladu sa njihovim ovlašćenjima.

Ako su moguće bilo kakve promjene Dejtona, to je samo rezultat dobrovoljno postignutog sporazuma između tri naroda i dva entiteta, istakla je ona i dodala da spoljno miješanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi. Ona vjeruje izvještaj visokog predstavnika ne odražava stvarno stanje stvari u zemlji, da su pojedini elementi pristrasni i izvađeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumači kako bi se “uklopio” u njegovu verziju događaja.

Ukazala je i da je zabrinjavajući trend povećanog miješanja visokog predstavnika u određene lokalne poslove koji se ogleda u ivještaju, kao i iskrivljavanje istorijskih događaja, te da svojim postupcima on samo izaziva napetost, a ni na koji način ne doprinosi napretku međuetničkog dijaloga.

Rusija prepručuje visokom predstavniku da se uzdrži od širokog tumačenja svog mandata, kao i da pitanja saradnje između BiH i NATO-a i EU nisu u nadležnosti OHR-a. Rekla je da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i ustvrdila da se problemi mogu rješavati samo unutrašnjim dijalogom.

Što se tiče izmjene Dejtona, rekla je da je to moguće samo uz unutrašnji i slobodni dogovor u BiH.

Incku je savjetovala da prestane da se ponaša kao samoimenovani generalni guverner i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

Kao tradicionalno dostojnu alternativu, predlažemo da se članovi Savjeta bezbjednosti upoznaju o izvještaju koji je pripremila Vlada Republike Srpske, istakla je Jevstigneeva.

Ostavite komentar: