Reagovanja iz RS na najavu SDA da će tražiti promjenu naziva Republike Srpske

Stranka demokratske akcije saopštila je danas da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja imena Republike Srpske.

Na ovu informaciju odmah su se oglasili političari iz Republike Srpske.

Cvijanović: SDA se opasno poigrava sa BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da se SDA opasno poigrava sa BiH.
Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanovićeva je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

“Blokirali su konstituisanje Savjeta ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu”, navela je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati političko Sarajevo i SDA.

“To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda”, rekla je Cvijanovićeva.

Osim toga, kaže predsjednik Srpske, SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska.

Staša Košarac: Suluda inicijativa SDA, Republika Srpska je trajna kategorija

Staša Košarac, član predsjedništva SNSD i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osudio je današnju najavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.
“Riječ je o suludoj inicijativi, koja neće proći, jer je RS trajna kategorija. Potpuno je jasno da je na sceni politička igra, koja je vrlo zabrinjavajuća i osuđujuća. Republika Srpska je neupitna i niko je ne može ukinuti”, ističe Košarac.

Dodaje da je iznenađen ovom inicijativom, jer na jučerašnjem sastanku predstavnika SDA i SNSD niko iz te stranke nije spomenuo da imaju u planu pokretanje procedure za ukidanje naziva RS.

“Kazali su da su za dosljedno poštivanje Dejtona, a onda drugi dan najavljuju nešto ovako suludo. To samo pokazuje njihovo pravo lice”, ističe Košarac.

Borenović: Sa ljudima koji mrze RS nema dogovora

Branislav Borenović, predsjednik PDP, rekao je danas za “Nezavisne” da je namjera SDA užasna i da nas vodi u ozbiljnu krizu.

“Potpuno osuđujemo takve političke zlonamjerne igre SDA i to pokazuje da sa tom strankom ne treba više imati nikakvog političkog ili bilo kakvog drugog posla. Sa ljudima koji mrze RS nema nikakvih ni razgovora ni dogovora ni bilo čega. Pozivamo ih da prestanu”, rekao je Borenović povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva RS.

Dodao je da je RS međunarodno priznata kroz Dejtonski sporazum i to je činjenica koja je prihvaćena već 27 godina.

“Od Dejtonskog sporazuma prošlo je 24 godine i to ne može više niko osporiti. Niko nikada neće moći promijeniti ime RS bez njene volje i volje njenog naroda. U moru silnih problema u kojima se BIH nalazi otvarati ovakve rasprave stvarno pokazuju jednu užasnu namjeru onih koji to čine”, istakao je Borenović.

Pavić: Najava SDA šteti dogovoru, razgovoru i napretku

Marko Pavić, predsjednik DNS reagovao je povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Pokretanje te inicijative i sličnih inicijativa koje su pokretane protiv Republike Srpske ne doprinose ni pomirenju, ni napretku, ni ekonomiji ni bilo čemu onom što ljudima treba, naglasio je Pavić u izjavi za “Nezavisne”

Kako je naveo, ovo šteti dogovoru, razgovoru, napretku.

“Stalno traže nešto što je protiv RS, a nikad se nije pokrenulo nešto da tri naroda i dva entiteta zajedno rade. Ovo je samo još jedan potez gdje se nesređeni odnosi u FBiH i nemogućnost formiranja vlasti tamo žele prebaciti na RS”, naglasio je predsjednik DNS-a.

“RS će postojati bez obzira da li se to nekom sviđalo ili ne sviđalo. Vi znate da je naziv RS usklađen s međunarodnim faktorom i tu nema nikakve potrebe da bilo ko bude zabrinut da se bilo šta može

Govedarica: Cilj SDA je izazivanje vještačke krize u BiH

Vukota Govedarica, predsjednik SDS – a, reagovao je povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Ovaj potez je za svaku osudu. Logično pitanje šta je cilj? Po meni, cilj im je izazivanje vještačke krize koja u BiH može izazvati opasnu političku nestabilnost. Umjesto toga, trebalo bi raditi na stvaranju boljeg života građana, jačanje privrede, zaustavljanje iseljavanja, borbi protiv kriminogenih struktura koje su zarobile državu”, rekao je Govedarica danas za “Nezavsine”.

Dodaju da je ime Republika Srpska zaštićeno Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je ugovor koji ima međunarodnog karaktera.

“Za ovaj ugovor su garancije dale velike sile i niko to ne može osporiti ma kako pokušavao. Iskren da budem, mislio sam da je nakon jučerašnjeg sastanka SNSD i SDA napravljen dogovor kako će se krenuti naprijed, a izgleda da su se samo dogovorili da dalje jačaju nestabilnost i konfrontacije i da skrenu pažnju javnosti od životnih pitanja na potpuno drugi kolosjek”, istakao je Govedarica.

Stevandić: Osporavanje imena Republike Srpske moguće je tumačiti na dva načina

Namjera SDA da pred Ustavnim sudom BiH osporava ime Republike Srpske moguće je tumačiti na dva načina, smatra predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić.

– Ili je riječ o alibiju pred vlastitim biračima jer ne mogu ni sa kim drugim da formiraju Savjet ministara BiH osim sa SNSD, ili je po srijedi nešto veoma opasno. To je onaj put kojim je krenuo Alija Izetbegović kada je rekao da će žrtvovati mir za BiH. Što se nas u Republici Srpskoj tiče, dobro je ukoliko bude neko pametan u Ustavnom sudu BiH pa odbaci takvu glupost. Ako te pameti ne bude, kao u slučaju 9. januara, biće to još jedna od odluka koje je nemoguće izvršiti – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Čubrilović: Provokacija iz SDA predstavlja rušenje Ustava BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je najava SDA da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.
– Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni, jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH – rekao je Čubrilović.
On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali kako na unutrašnje uređenje BiH tako i na naziv Republika Srpska, koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

– Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije. Srpski narod je izborio pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje – rekao je predsjednik Narodne skupštine.

 Ostavite komentar: