“Uočena razlika u broju birača”: Koalicija “Pod lupom” nadgleda izbore u Mostaru

Na 142 biračka mjesta u Mostaru od ukupno 150 postoji razlika između broja birača na spiskovima koje je dostavila Centralna izborna komisija i broju birača na licu mjesta, rečeno je na konferenciji za medije Koalicije “Pod lupom”, koja nadgleda današnje lokalne izbore.

Prema ovim informacijama, riječ je o više hiljada slučajeva, a detalji se očekuju tokom dana.

Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom” rekao je da su dobili izvod sa spiskovima i listama i da, prema trenutnim informacijama sa terena, na 142 od 150 biračkih mjesta postoji razlika, što smatra simptomatičnim. Jovanović je naveo da na pola biračkih mjesta nije istaknuta pripadnost članova biračkih odbora nekoj stranci, što je obaveza.

Potvrdio je i da su dobili prijave oko išaranih listića, ali da ne vidi logiku čemu bi se unaprijed pravili nevažeći listići. On je ukazao i na to da na jednom biračkom mjestu nedostaje 29 glasačkih listića za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački popis za to biračko mjesto.

Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta, a na svim biralištima, izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije njihovog otvaranja.

“Skoro svim posmatračima Koalicije omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koja su bili raspoređeni. Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskim izbornim štabom”, naveo je Jovanović. On je istakao da na 18,3 odsto biračkih mjesta nije ispoštovana obaveza da svi članovi biračkog odbora budu prisutni na biračkom mjestu u 6.00 časova.

“Od ukupnog broja, 4,2 odsto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama CIK-a o postupanju organa za provođenje izbora u uslovima epidemije kovid 19”, rekao je Jovanović.

Ostavite komentar: