Razgovor u četiri oka sa Vučićem! Dodik: BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Srpske

BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu “da vide”, bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu osjeća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

“Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe”, rekao je Dodik.

On ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsjedništva BiH.

“A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rješava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo”, rekao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

“ Mislim da je neophodno da stalno upozoravamo na te stvari”, dodao je Dodik.

Vučić uradio dobar posao

Predsjednik Aleksandar Vučić uradio je dobar posao za Srbiju u Vašingtonu, izjavio je Milorad Dodik.

“Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju”, rekao je Dodik, nakon razgovora sa Vučićem, koji ga je upoznao sa temama i razgovorima u Vašingtonu i Briselu.

On je dodao da mu iskustvo govori da se pozicija Republike Srpske na neki način takođe prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja.

Nema, međutim, preterana očekivanja kad je riječ o dobrim namjerama međunarodnih faktora, prije svega iz Brisela.

Istakao je da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želio, kaže, i neke druge stvari da prenese predsjedniku Srbije.

Ostavite komentar: