Ravnogorci Amerikancima i Britancima: Moramo da podsjećamo?

Iz Ravnogorskog pokreta su saopštili da su zapanjeni reagovanjima ambasada SAD i Velike Britanije u Sarajevu. Te ambasade su reagovale na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu.

U saopštenju pokreta se podsjeća na savezništvo u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

“Moramo li podsjetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vrijeme Drugog Svjetskog rata, spasli oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gdje svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obilježavaju taj događaj kod spomen obilježja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima?” ističe se u saopštenju.

Ravnogorci podsjećaju i da je američki predsjednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

“Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa cjelokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komadant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori?”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom pokretu, kao sljedbenici ideje i borbe đenerala Draže, nisu očekivali od ambasadora.

“Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žtrvu koju podniješe za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma”, ističe se u saopštenju, prenosi B92.

Ravnogorski pokret je u nedjelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića, organizovao parastos i polaganje cvijeća na spomenik četnikom komandantu, povodom godišnjice njegovog hapšenja 1946. u okolini tog grada.

 

Ostavite komentar: