Rasprava o zakonu o fiskalizaciji: Stojičićeva podržava novi sistem, Stanić pita koliko će koštati

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas da se novi zakon o fiskalizaciji donosi radi borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u Republici Srpskoj, Stojičićeva je rekla da podržava novi sistem fiskalizacije.

Ona je navela da je Programom ekonomskih reformi Republike Srpske najavljena izrada ovog zakona radi borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije u Republici Srpskoj.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da prije usvajanja ovog zakona javnosti treba saopštiti koliko će građane Republike Srpske koštati novi sistem fiskalizacije.

Stanić tvrdi da je siva zona najviše prisutna u javnim preduzećima u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da zakonom treba propisati posebne uslove za dobavljače fiskalnih kasa u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić rekao je da podržava donošenje novog zakona o fiskalizaciji u Srpskoj koji bi trebalo da dovede do suzbijanja sive zone.

“Podražavam Vladu u namjeri da se usvajanjem ovog zakona ide ka suzbijanju sive zone u Republici Srpskoj”, rekao je Kabić u Narodnoj skupštini tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da je ovaj zakon “trebalo mnogo ranije da se pojavi”, jer je, kako kaže, primjetna siva ekonomija na tržištu u Republici Srpskoj.

On tvrdi da se više stotina miliona KM utaje poreza desilo na tržištu Republike Srpske, te upitao šta su tužilaštvo i MUP Republike Srpske uradili po tom pitanju.

Stojanović je upitao i šta je garancija da se ponovo neće desiti da neki haker upadne u novi sistem fiskalizacije i da se desi utaja poreza

“Vlada će uvažiti sve primjedbe na Nacrt zakona o fiskalizaciji”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada razmotriti i uvažiti sve primjedbe narodnih poslanika na Nacrt zakona o fiskalizaciji do izrade konačnog prijedloga ovog zakonskog rješenja.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji, Višković je rekao da bi o ovom dokumentu trebalo održati javnu raspravu u periodu do 60 dana.

Višković je podsjetio da se Vlada u mjerama Ekonomske politike opredijelila da ide u novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj.

“Pojedini privrednici se žale u smislu nelojalne konkurencije i nelojalnog poslovanja, iz tog razloga se Vlada odlučila da se ide u novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj”, istakao je Višković i pozdravio “čestite i prave privredne subjekte koji pune budžet i ulažu napore u pravcu razvoja i opstanka Srpske”.

On je dodao da se do danas nije smirila priča o Zakonu o igrama na sreću, ističući da je zbog tok akta Vlada satanizovana.

“Do donošenja zakona prihodi od igara na sreću su bili u budžetu ispod 24 miliona KM na godišnjem nivou, a sa njegovim donošenjem prihodi iznose 75 miliona KM. Mislim da ima još prostora za poboljšanje prihoda u tom dijelu”, istakao je Višković.

Višković je rekao i da je narodni poslanik SDS-a Nebojša Vukanović iznio niz neistina o njegovim nekakvim navodnim “nelegalnim” radnjama.

Ostavite komentar: